pondělí 6. července 2015

Dětská osmdesátá


Dětství v osmdesátých letech bylo podle mě snad tím nejlepším. Studio Disney nabízelo dětem krásné kreslené pohádky, nebo to byly pohádky seriálové. Dále si děti užívali na Nintendu. Četly komiksy, dobrodružné knihy, dívaly se na dobrodružné filmy a chtěly být jako hlavní hrdinové. Asi si říkáte, že je to pořád stejné, ale každá doba nabízí něco jiného, nebo to aspoň jinak vypadá. A v osmdesátých letech to rozhodně vypadalo jinak.

obrázek: buzzfeed.com

Nálepky jsou všude!
Za pár drobných v kapsách si dítě koupilo žvýkačku. Rozbalilo ji a v rychlosti strčilo do pusy, pak se zadívalo na papír, ve kterém byla, přežvykovalo, dívalo se na papír a uvidělo nálepku. Schovalo si jí tedy do kapsy a když přišlo domů, tak ji tajně přilepilo na nábytek, knížku, či televizi. A nálepky postupně přibývaly. Pak se objevily i na sešitech do škole, či zdech v pokoji.


  
obrázky: buzzfeed.com

Důvod proč vstávat o víkendech brzy ráno
Vzpomínáte si na ten pocit, kdy vám u postele na nočním stolku zazvonil budík? Byla brzká ranní hodina a místo toho abyste spali, tak jste šli ráno k televizi. Dali si k ní polštář, usedli jste, zapnuli televizi a najednou se ozvala znělka z vaší oblíbené kreslené pohádky. Ano, takové to bylo. Televize navíc byla tak silná, že se vlezla do výklenku v nábytku, to ještě nebyly žádné plazmové televize. Vy jste se dívali na televizi, zatímco rodiče ještě spali. Do toho ještě hrála reklama na Jojo gumové medvídky, nebo Kinder vajíčko... a to byly po ránu chutě!


  
obrázky: buzzfeed.com

Pro volný čas komiks, pro puberťáky Bravo s plakáty
A když děti nešly zrovna ven, tak vzaly do ruky komiks. Buď to byli Garfield, DuckTales, Mickey Mouse, nebo jiné. Rozhodně na nich byly nejlepší ty obrázky, navíc, když se jednalo o dobrodružné komiksy s hrdiny. U toho se daly pročíst hodiny. U dospělejších neležely na stole komiksy, ale časopisy typu Bravo. Drby o známých hvězdách, plakáty hvězd, sem tam taky nějaký "komiks", ale to se jednalo spíše o nějaký fotoromán. V té době se psávalo hodně o Patrickovi Swayzemu, Michaelu Jacksonovi, Bon Jovi, Madonně, A-ha a jiných hvězdách a idolech, kteří právě vzkvétali.

  
obrázky: buzzfeed.com

Křiklavé hodinky, s obrázky, či tvary a sbírka plyšáků
Jojo, snad každé dítě si pyšně nosívalo hodinky. Gumový pásek a kruhový tvar hodinek. Pásek míval vzory s křiklavými barvami a u rafiček zase obrázek kačera Donalda. Tak se nosíval čas na ruce. Zatímco v pokoji se usmívali plyšáci na každém rohu. Nejčastěji to bývali plyšáci z televizních seriálů, či kreslených pohádek. Buď to byl Alf, který často běžel v televizi, nebo to byl strýček Skrblík se synovci. Další ozdobou v pokoji byly figurky. A to byly vojáčci, se kterými si kluci hráli, nebo figurky z Kinder vajíčka, či sběratelské figurky.

  
obrázky: buzzfeed.com

Stolní hry, či kazeťák? Vyber si...
Hračkářství bylo rájem na zemi. To musíte uznat. Já osobně jako malá jsem tam chodívala nejraději. Všude na poličkách byla autíčka, ta se mi líbila nejvíce. Pořád jsem si říkala, že jednou je budu mít všechny. Pak jsem se zase zadívala na vojáčky a zbraně, ty jsem později taky začala sbírat a pokaždé se těšila, až si s nimi s bratrancem zahrajeme. A stejně to tak bylo i v osmdesátých letech. Také si děti přály mít spoustu hraček. Rodiče nejraději kupovali hry stolní, pro více hráčů, zatímco děcka už pomalu čouhaly na Nintendo. A když už to nebyly děti, ale puberťáci, tak kupovali muziku na kazetách do rádia, nebo-li do kazeťáků. Holky dávaly přednost skupině A-ha se sladkým zpěvákem a kluci, buď poslouchali rap, hip-hop, nebo rock, či metal. V té době byl rock a metal v naprostém blahu, protože je poslouchal každý. A buď to byli Guns N' Roses, Iron Maiden, či Metallica.

  
obrázek: buzzfeed.com

Sladkosti a placky na džínových bundách
Myslím, že za zmínku stojí i sladkosti. Jen si vzpomeňte například na žvýkačkové cigarety. Když jste je měli v puse, tak jste si připadali, jako neskutečně velcí borci. Dalším hitem byla žvýkačka, která byla namotaná v ruličce a vždy jste si ji vytáhly kolik jste chtěli, a chuť byla sladká a ovocná. Nejvíc jsou nostalgické ty obaly, dnes když je vidíte, tak vzpomínky se dostaví velmi rychle. Dalším hitem byly placky. Když už jste byli tedy těmi puberťáci, tak jste si zakoupili placku s vaší nejoblíbenější kapelou a zahákli ji do džínové bundy. Na záda jste ještě našili nášivku a byly jste spokojeni, vzpomínáte?

  
obrázky: buzzfeed.com

Tenisky, bílé ponožky a mrkváče... můj outfit!
Tak by asi děti mluvily v osmdesátých letech. Toto byly totiž naprostý trendy! Hlavně jste byli in, když jste měli na sobě boty Nike, které byly až nad kotník! Takže nejhlavnějšími kousky, byly tedy mrkváče, bílé ponožky, které dosahovaly délek až pod kolenou a volná trička. Samozřejmě nejen volná, ale hlavně trička s nějakými vzory, nebo s potiskem Želví ninja. Co také začalo být in, byl Skateboard. Jezdit na něm chtěl snad každý kluk.

  
obrázky: buzzfeed.com

"Kámo, pojď si zahrát Nintendo... hele a chceš i Oreo, máma koupila celej balík!"
Jak už zde bylo několikrát řečeno. Začalo se hrát na Nintendu. Oblibou byly hlavně kapesní Nintenda, ale samozřejmě i klasické konzole. Her na nich bylo a je požehnaně. A co si dát k hraní dobrého? No jedině Oreo. Velká sušenka, která se ve své době prodávala v nadměrné velikosti. 

   

     




1 komentář:

  1. Takže 90. léta v Čechách? Docela to sedí i na moje devadesátkové dětství :D. Tedy krom toho, že tehdy jsme nehráli Nintedo, ale Dynu Blaster.

    OdpovědětVymazat

Madonna The First Album Photography

           Madonna The First Album Photography by Gary Heery ...