sobota 24. května 2014

Horory v 80. letech

Vzpomínáte si na ty staré dobré nebo béčkové horory, které se k nám z Ameriky dostali až v devadesátých letech? Dnes se jich už nikdo nebojí, nebo o nich ani neví. Pamatuji si, jak jednou moje teta říkala, jak se dívala na jeden americký horor: "Bylo to hrozný! Kousali je do hlavy a brali si jejich mozky! Bála jsem se jít potom do sklepa ... protože bych mohla přijít o hlavu! Ještě teď se furt bojím, horor už nechci vidět!" V někom to hold ještě dodnes zůstalo. Vzpomněli byste si i vy na nějaký horor, který se vám zarýsnul do paměti? Já tedy tyto horory objevuji až dnes. Ráda věnuji čas starým filmům, takže neunikne mi ani žádný horor. Viděla jsem jich už hodně, tak se s vámi o ně podělím. Třeba jste je mohli vidět i vy. No a právě tady tyto patří podle mě do kultu, je to prostě klasika.

1. Pátek třináctého
 
Podle mě se jedná o opravdovou klasiku. Pohodové béčko. Jistě znáte Jasona Voorheese, sériového vraha, který vraždí teenageři, kteří se jen přiblíží ke Crystal lake a taky se mstí za smrt své matky. Pátek třináctého je horor, který ovládl osmdesátky. Vzniklo totiž v tomto desetiletí mnoho dílů. Vůbec první se natočil v roce 1980. V roce 1981 to byl druhý díl, v roce 1982 třetí, v roce 1984 čtvrtý, v roce 1985 pátý, v roce 1986 šestý, v roce 1988 sedmý a osmý se natočil v roce 1989, tedy na konci osmdesátých let. Viděla jsem úplně všechny díly, které kdy byly natočeny a tak z vlastních zkušeností vám můžu říct, že nejlepší jsou první čtyři díly. Oprvadu. Ty další už jsou opravdu béčka totálního nasazení. Tento horor se hodí na nějaké páteční letní večery v přírodě. 

2. Noční můra v Elm street
 
Myslím, že tento horor, neboli hororovou sérii zná každý. Freddy Krueger, který zavraždil v Elm street tucet dětí, teď straší ve spánku. Vůbec první díl byl natočen v roce 1984 a myslím, že právě tento se stal tím nejúspěšnějším ze všech. Tento horor také  vládl v osmdesátých letech. V roce 1985 byl natočen druhý dílm, v roce 1987 třetí, v roce 1988 čtvrtý a v roce 1989 pátý. Opět jsem viděla veškeré díly a z vlastních zkušeností doporučuji první a třetí díl. V prvním se tu totiž bude děl více soustředit na Freddyho Kruegera a ten třetí se zase bude věnovat více těm snům. Opravdu skvělá podívaná.

3. Smrtelné zlo
Snad opravdové psycho! Parta teenagerů přijíždí do opuštěné chaty v lese, jenže v něm panuje jakási temná energie. Když Cheryl toho večera půjde do lesa vnikne do ní zlý duch a přemění se v hroznou věc. Masky byly v tomto filmu opravdu skvělé a konec je také dobře vymyšlený. V osmdesátých letech byly natočeny dva díly. První v roce 1981 a druhý v roce 1987. Z druhého dílu udělali režiséři trošku i komdeii, ale rozhodně je lepší než jednička. Ale stejně je to pořádné pycho! Rozhodně vám tento film doporučuji. Další skvělé dílo z osmdesátých let.

4. Hellraiser
 
Další povedený horor. Tentokrát se jedná o kostku. Frank, který kostku získá se kvli ní ocitne v samotném pekle. Roztržený na kusy. Zachránit o může jen lidská krev. Do domu, ve kterém se vše odehralo, nastěhuje jeho bratr Larry s Julii. Frank je nezvěstný a Julie je po něm nejspíš jaksi smutno, protože s ním podvedla Larryho. Jednoho dne se však pomocí Larryho krve Frank vrátí, ale nebude to nijak lehké a ani veselé. Hned po roce, tedy v roce 1988 se natočil druhý díl. A později už se série dočkala torálné béčkových  pokračování. Rozhodně vám první dva díly doporučuji.


 Tak snad jste nostalgicky zavzpomínali, nebo alespoň získali inspiraci na dnešní večer. Rozhodně vám opět doporučuji tyto filmy shlédnout. No a teď můžete přispět i vy. Napiště jaký film nebo horor z osmdesátých let se líbí právě vám. Budu velice ráda za vaše příspěvky.

2 komentáře:

  1. Já úplně žeru scifi filmy z 80. let. jsou většinou hrozné, ale zároveň úžasné. Jako jednu z nejhorších scén si pamatuju horor Věc z roku 82... Fakt šílenost.

    OdpovědětVymazat
  2. tanz der eteufel ist der beste l

    OdpovědětVymazat

Madonna The First Album Photography

           Madonna The First Album Photography by Gary Heery ...