sobota 4. července 2015

Móda na konci osmdesátých let... rok 1989


Znakem koncem osmdesátých let je takové rebelství, nebo jak jinak to nazvat. Mladé štíhlé dívky nosily legíny, nebo černé silonky, k tomu si oblékly sukni a tričko s lodičkovým výstřihem. To byla asi nejklasičtější kombinace koncem osmdesátých let.

Co se tedy týče oblečení, tak byly i zajímavé střihy a to sak, triček a taky sukní. Často se nosily sukně kožené, a to černé, nebo červené... vlastně jakákoliv barva, která se zrovna majitelce líbila. Pod sukní tedy nesměly chybět legíny, nebo silonky. Silonky byly buď normální klasické, a nebo měly vzor. K tomu pak jako doplněk perfektně posloužily boty na podpatku. Když byly silonky i sukně černé, tak lodičky byly červené. To pěkně vyniká a je to takové osobité. Dalším oblíbeným  stylem byla džínovina. Takže se nosily džínové bundy, které byly objemné a často se na ně šily nášivky oblíbených kapel, a dále to byly mrkváče až do pasu. Když byla mrkváčů velká zásoba, tak se v létě zkracovaly na šortky, takže jsme v rychlosti měli kraťase s vysokým pasem. Nesmíme také zapomínat na kožené bundy, nebo - li křiváky.


  

Džíny s vysokým pasem (mrkváče) ve stylu osmdesátých a začínajících devadesátých let

Mezi nejoblíbenějšími typy bot, byly už zmiňované lodičky, ale dalšími byly i baleríny, nebo mokasíny, tenisky ...

    
  



Střih trička byl nejčastěji asi s lodičkovým výstřihem, nebo tričko, které nemělo vůbec ramena. To byl asi největší hit. A taky, buď jste měla tričko se vzorem, nebo obyčejné. Dále se také hodně nosívala uplá ta trička. Když bylo tričko s dlouhým rukávem uplé, tak ženě ještě více znázornilo krásně štíhlou postavu. Dalším top tričkem, bylo tričko ve stylu ledvinky. Ta se nosila nejčastěji jako džínovina, a to klasická, černá, nebo červená. 


           
                                                                                                            Bundička tzv. ledvinka
                                         Skvělým úkazem módy osmdesátých a začínajících devadesátých let, je postava Kelly Bundy


Doplňky k outfitu byly pásky, které se nedávaly do riflí, ale normálně jen tak k tričku. Například nějaké tenké černé se zlatou přezkou. Další oblibou byly jak jinak, než šperky. Nejčastěji a hodně se nosily křížky. A to byly buď naušnice s křížkem, nebo řetízek s křížkem. Buď to byl malý křížek na zlatém řetízku, a nebo to byl velký křížek, který byl na dlouhém řetízku, a tak kříž dosahoval až k pupíku.

    


Před slunečním svitem se nejčastěji nosily brýle s hranatým, nebo kulatým tvarem. Skla byla buď do čtverce, či obdelníku, nebo do kruhu.

  


Největší oblibou byly dlouhé vlasy. Byly sčesané, že měly pěšinku na boku. Takový účes se nosil nejčastěji zvlněný, nebo rovný. I do vlasů se dávaly nějaké ozdoby. Byly to buď ozdobné spony, nebo nějaké mašličky. Když už rozevláté vlasy omrzovaly, tak se sčesaly do culíku, a to tak, že byl culík trošku na boku, a nebo normálně uprostřed. Ofina byla sestříhaná, takže se do culíku nestahovala. A když vám nestačilo vlasy pouze rozčesat a trošku rozcuchat, tak se vyfoukávaly, aby měly dostatečný objem.


                

    


1 komentář:

  1. Úplně super článek!!! :-) Plno věcí jsem si dřív ani nevšimla a je pravda, že se to fakt nosilo.

    OdpovědětVymazat

Madonna The First Album Photography

           Madonna The First Album Photography by Gary Heery ...