neděle 24. ledna 2016

Cizí srst, kožešina jako velký módní doplněk

Kožešina, nejstarší módní doplněk, který tu byl už v ranném období. Kůže dříve znázorňovala člověka, jako lovce. Dříve to tedy bylo naprosto běžné zabíjet zvířata a stahovat z nich kůži. Dnes je tomu tak ještě v některých kmenech, ale hlavně v módním průmyslu.

  

Získávání kožešiny
Historie tohoto průmyslu je tedy velmi zdlouhavá, protože jak už bylo řečeno, kožešina tu byla už v ranných dobách. Kožešina se tedy získávala stahováním z běžných divokých zvířat. Později už to byla i zvířata domácí a člověk přišel na další způsob získání kožešiny. Zapařováním a strháváním získávali srst, z které se pak vyráběla obuv. Po takových to "objevech" vznikají různé řemeslné obory.
. . .

V pozdějších dobách se člověk naučil získávat a zpracovávat vlákna z rostlin, vznikaly tkaniny. Avšak kožešina byla stále jedna z nejdůležitějších typů oděvu, používala se na oděvy pro vojáky, a dále byla samozřejmě  nejdůležitějším oděvem v zimě. Vznikalo tedy několik kožešinových výrobků pro panovníky (vyšší vrstva obyvatelstva si mohla dovolit větší luxus a nic se nemění i dnes, lidé s větším postem si dopřávají kvalitní oblečení s pravou kožešinou ze zvířat).

. . .

Kožešinový průmysl byl nejuznávanější a nejpodstatnější až do doby kapitalismu, byl stejně důležitý jako získávání diamantů, či zlata. Během průmyslové revoluce v 19. století a počátku 20. století se zvyšoval faremní chov. V polovině 20. století faremní chov snižoval cenu kožešiny a kůže do té míry, že naprosto stoupal zisk a kožešina se stala běžnou součástí oděvu a z původní drahé luxusní výroby se stala běžná spotřebitelská výroba.

. . .

V takovémto období vznikal větší rozvoj úpravy kožešin. Novinkou byl například potisk. Dalšími úpravami bylo stříhání, barvení atd.
. . .

V 70. letech 20. století do tohoto průmyslu kožešin vstoupila ochrana zvířat. Byli to převážně hippie lidé, dále vegetariáni či vegani a lidé bojující za práva zvířat. Hnutí ochrana zvířat získávala podporu od textilních výrobců a to převážně v Anglii. Začalo všeobecné bojovaní proti výrobě ze zvířecí kůže.

. . .

Začalo také poukazování na to poškozenou kožešinu, která je při výrobě nepoužitelnou a to proto, když je potříštěná krví, nebo je odřená, či má postavenou hřbetní čáru (to se stává, když je zvíře utracené ve stresu).

Móda, módní značky a kožešina
V dnešní době je nošení kožešin v určitých  zemí zakázáno, a to naříklad v Rakousku, Nizozemsku, Švédsku, Irsku, Velké Británii a Novém Zélandu. Ve většině zemích je ale chov a prodej kožešiny stále legální. Co se týče módních světových značek, tak ty jsou rozdělené do dvou kritérií. Jedním kritériem je stop kožešinám a týrání zvířat. Druhým kritériem je kožešina rovná se luxus. Mezi první kategorii patří značky Stella McCartney, Ralph Lauren, Abercombie & Fitch, Calvin Klein, Forever 21, Gant, Zara nebo H&M. Mezi druhou zase Versace, Ellie Sab, Jean Paul Gaultier, Dior nebo Valentino.

. . .

Tyto světové módní značky nakupují kožešiny od finské firmy Saga Furs, která jednou za čtyři roky uspořádá aukci, na které jsou prodávány kožešiny z lišek a norků. Dále se na svět dostala zpráva o 70 španělských farmách, které drží králíky v katastrofálních podmínkách. Značky které i po popření údajně z těchto farem nakupují jsou Marc Jacobs, Diane von Furstenberg, Burberry, Christian Dior, Giorgio Armani, Yves Saint Laurent a Louis Vuitton.

. . .

Jsem si téměř jistá, že značky, které nakupují kožešiny z takovýchto farem, představují na svých přehlídkách pravé kožešinové výrobky. Modelky procházející se po mole nosí tak na sobě skutečné, pravé kožešiny ze zvířat, které byly zabity pouze pro luxus a peníze. Při své smrti trpěla a při smrti několika zvířat trpěla i ta další zvířata, která pozorovala smrt ostatních. 

. . .

Dnes se naštěstí kožešina nahrazuje a je tvořená uměle. Pokud nepatříte k těm, kteří mají potřebu nosit zvířecí srst, vyvarujte se převážně produktům z Číny. V této zemi trpí zvířata snad nejvíce, jsou zde týrání zaživa a drženi v malých prostorách s hroznými podmínkami. Dále zkuste důvěřovat značkám, které jsou proti tomuto činu -týrání zvířat a myšlenky, kdy je zvíře považováno za produkt nikoliv živého tvora. Organizace PETA proti těmto hrůzným činům stále tvrdě bojuje a natáčí videa, aby si lidé konečně začali nice uvědomovat.

. . .

A jaký je náš postoj ke kožešinám, jejím získávání atd? STOP KOŽEŠINÁM!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Madonna The First Album Photography

           Madonna The First Album Photography by Gary Heery ...