sobota 30. ledna 2016

Série Noční můra v Elm Street


Nesmíš, nesmíš spát. Všechno to vlastně začalo v roce 1984, kdy režisér Wes Craven natočil horor, který se odehrával v ráji snů. Už jen ta informace, že se tento film zabývá sny, stačí k tomu, aby si o tom divák zjistil více. Noční můra byla právě snad prvním hororech, který se tak detailně týkal snů. Hlavní postavy totiž můžeme vidět jak spí, co se jim zdá, jak se snaží zachránit, jak jsou v nemocnici a jak nakonec nespí.
▬ ▬ ▬
Inspirací k natočení takového snímku byla skutečnost. Craven se totiž v časopise LA Times dočetl o záhadném úmrtí lidí ve spánku. Snažili se jakkoliv neusnout, protože měli strach z nočních můr, nakonec když usnuli, zemřeli, pitva vyloučila srdeční infarkt a u zemřelých se také nenašly žádné jiné zdravotní problémy. A inspirací pro Freddyho Krugera, byly Cravenovi příhody, když byl ještě na škole. Jako malého ho strašil a týral jeden znetvořený bezdomovec.
▬ ▬ ▬
První díl, který je vlastně základ celé série, ale zároveň z toho měl byl jen celovečerák, má v sobě atmosféru. Ta pozdějším dílům jaksi chyběla. Jakoby se vytratila někam jinak, jakoby se i ona probudila ze svého snu a už nikdy nesnila. V prvním dílu ke správnému hororvému efektu totiž napomáhá to, že Freddy byl při každém záběru někde ve stínu a nikdy mu vlastně nešlo vidět pořádně do obličeje. A právě to byl Cravenůn záměr, protože se mu maska nezdála být dost strašidelná. Zároveň máme taky možnost být svědky perfektně docílených efektů a to hlavně při scéně, kdy se jedna z hlavních postav začne vznášet ve vzduchu.
▬ ▬ ▬


Film také doprovází tak zajímavá hudba, která je snad pro tento film charakteristická, a teď nemám na mysli jen úvodní hudbu či říkanku o bubákovi.
▬ ▬ ▬
Ostatní dílům už něco chybělo, buď to bylo tím, že se další režiséři snažili z tohoto filmů vytáhnout ještě více peněz, nebo to bylo tím, že to měli v rukách špatní lidi. Druhý díl, který přišel do kin hned rok po prvním dílu, v roce 1985, se tak naprosto vymykal označení "dobrý horor". U tohoto dílu toho postrádá divák asi nejvíce. Jenže v roce 1987 se tomu opět dalo říkat dobrý horor.
▬ ▬ ▬
Ano, to označení se znovu mohlo pro tento film použít. V roce 1987 totiž přišel do kin třetí díl Noční můra v Elm Street 3: Bojovníci ze sna. Tento díl naopak krásně navazuje na první díl a doslova se distancoval od jeho předchudce z roku 1985. Dějové linie tohoto světa zůstali takové jaké mají být, nebo doonce byly i překonány a vylepšeny. Scénář psal sám Wes Craven, tak jak tomu bylo u prvního dílu, jen mu tu pomáhal režisér Chuck Russell. Když vezmeme díl první a díl třetí a porovnáme je, tak v prvním šlo o přežití, o to utéct Freddymu, a ke konci se mu i pomstít a vzít ho z jeho světa naopak do našeho světa. A ve třetím, tady se tvůrci rozhodli více ponořit do snů. Každý totiž o sobě nějak sníme a nějak jinak sami sebe vidíme a tak jak se hlavní postavy vidí, budou potom s Freddym ve snu bojovat.
▬ ▬ ▬
Tomuto dílu prostě naprosto nic nechybí, navíc, když se vrátí původní postava, kterou jste si už dříve oblíbili. Vrátí se, aby nepomohla jen sobě, ale i druhým. Těm, kteří jsou dalšími děti z Elm Street, děti rodičů, kteří Freddyho upálili a teď se objevuje ve snu i jim.
▬ ▬ ▬


A tak opět po takovém úspěchu muselo přijít pokračování. Tentokrát to byla Noční můra v Elm Street 4: Vládce snů. Čtvrtý díl příjemně překvapil. Nebyl jako druhý díl. Ale není to ani žádný velký úspěch, je to takové příjemné béčko. I v tomto díle budou přeživší. Kristen začne mít noční můry a tak se obává, že se vrací Freddy, to jí však její kamarádi Kincaid a Joey vymlouvají a tvrdí, že Freddy je mrtvý a pohřbený. A tak budou znovu bojovat, od tohoto dílu už se z Noční můry stal obyčejný béčkový horor, kde se jen nudně zabíjí a to je vše. Kouzlo snů už naprosto pomalu mizí. Ale nějaké kouzlo tam ještě je.
▬ ▬ ▬
Rok 1989, další díl. Tentokrát Noční můra v Elm Street 5: Dítě snů. To už bylo trochu šlápnutí vedle. Opět je tu přeživší. Alice. Ta zjistí, že je těhotná a ještě nenarozené dítě začne ovládat Freddy, aby mu pomáhal vybírat si další oběti. Taky vám zní tento krátký popis tak šílený? Nejste sami, ano, tady už jde jen o to, vymanit z toho jména co nejvíce peněz, dokud to ještě jde. Opět nudné zabíjení, atmosféra nulová, a z dá se to dokonce brát i jako nudná komedie, než nudný horor.
▬ ▬ ▬
Tímto filmem končí Noční můra v osmdesátých letech, ale v devadesátých se ještě vrátí. Vrátila se v roce 1991. A to už byla tedy vážně nuda. Freddy lítá na koštěti a aby mohl vraždit, tak se vymyslelo, že Freddy má potomka a tak se ho doktorka Maggie a John budou snažit vypátrat, mezi tím však Freddy zabíjí teenagery, kteří jsou Maggieny pacienty. Film zavání nudou. Hlavní postavy, tak jako vždy budou snít, ale už to v sobě nemá tu atmosféru, a to pěkně dlouho.
▬ ▬ ▬
V roce 1994 si nejspíš Wes Craven řekl, a dost, protože se znovu vrátil ke svému dílu a to znovu jako režisér a scénárista, tak jako před deseti lety. Ano deset let, výročí od natočení prvního dílu, natočil Craven další Noční můru, tentokrát Nová noční můra, která je vlastně jako pravdivý příběh. Nejdřív se všše bude odehrávat v zákulisí a na place a později ve skutečném životě. Vrací se Nancy (Heather Langenkamp) a další postavy z předešlích dílů. Craven to začal a Craven to taky skončil.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Madonna The First Album Photography

           Madonna The First Album Photography by Gary Heery ...